top of page

Boyun Fıtığı

 

Omurlar arası yastıkçık dediğimiz disk dokusunun dış kısmı (anulus fibrosus) ve iç kısmı (nucleus pulposus ) bulunur. Jelatin kıvamındaki iç kısmın, daha kuvvetli bir bağ dokusundan oluşan dış kısmı yırtarak omurilik ve sinirlere bası yapması sonucu boyun fıtığı ortaya çıkar.

Hastada şiddetli bir boyun ağrısıyla birlikte kola yayılan ağrı, uyuşma mevcuttur. Zamanla yırtılan kıkırdak sinirlere baskı yaparsa kolda kuvvetsizlik, eğer omuriliğin kendisine de bası yaparsa tüm vücutta hareket kusurları ortaya çıkabilir. Hastalığın çok ileri dönemlerinde yatağa bağımlı hale gelen hastalara rastlanır.

Boyun fıtığı ameliyatında her iki omur arasındaki diskin tamamı çıkarılır ve yerine ya servikal disk protezi ya da servikal cage adı verilen bir kafes konur.

Boyun fıtığı ameliyatında diskin tamamı çıkarıldığından ameliyat edilen seviyede diskin tekrarlama ihtimali yoktur.

Boyun fıtığı ameliyatı bel fıtığı ameliyatından çok daha yüz güldürücüdür.  Ameliyat bittiği anda hasta iyileşmiştir. Hasta anestezi aldığı için sadece bir gün anestezi alan tüm hastalarda görülen sersemlik olur. Boğaza yerleştirilen tüp nedeniyle birkaç gün yutkunurken boğaz ağrısı olabilir. Bunun dışında hasta için son derece konforlu bir ameliyattır.

Boyun fıtık ameliyatlarından sonra problem çokması son derece nadirdir. Ses kısıklığı veya yemek borusunun delinmesi nadir olarak komplikasyonlar arasında sayılabilir.

bottom of page